body > ---
komentáře > ---
pošta > ---
Další
Předchozí

Fotografie: A(2)

Autor: Standa Krčka

Kategorie: Grafika

Vloženo: 05:56:00 09.07.2019

Technická data:
MOBILEM
Poznámky a vzkazy:
Pokračování zítra, pozítří, ba i popozítří...
Popis:
Klíčová slova:
exif
Zobrazeno: 457x Tuto fotografii nelze hodnotit body
8

PROFIL AUTORA
Stanislav Lepič - 10:09:07 21.07.2019 | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU | [Odpovědět]

Odpověď na [7] > Alana jsem objevil relativně nedávno a některé jeho výsledky mne nadchly. A protože většinu svých fotek za poslední rok jsem fotil na delší čas se záměrným pohybem během expozice, hned jsem ho taky vyzpovídal. Já se běžně dostanu při ISO 100 a maximální cloně (f/22) na časy 0,3-0,5s. A už to je často na hraně nepoužitelného výsledku přeexpozicí. Alan tedy potvrdil, že na jeho 2 a víc sekundové expozice musí mít ND filtr, používá 4-10 násobný. Neptal jsem se, jestli má nějakou speciální aplikaci, ale určitě výsledek tónuje a hodně pracuje s barvou (má to mnohem snovější/jemnější).

Má současná technika je tedy hodně odlišná, nejen použitím výrazně kratšího času (zatím nemám ND), ale taky používáním oblíbeného delšího ohniska (mobily jsou velice širokoúhlé a navíc v kombinaci s pidisenzorem mají brutální hloubku ostrosti už v základu). Mým cílem ale v tomto případě není "abstrakce" ale "výtvarno" - krajina ve své "realistické" podobě mne jen málokdy nadchne (na fotografii...). Je příliš tvrdá, kontrastní, chaotická, rušivá. Technikou "ICM" se ji tedy pro sebe snažím zjemnit, uhladit. Jádrem, ke kterému jsem se postupně procvakal/promazal je držet po většinu doby expozice foťák nehnutě, aby se "vepsaly" ostré detaily a v poslední chvíli foťákem pohnout, takže detaily zůstanou, ale obraz se zjemní (viz pár fragmentů z tohoto roku).
7

PROFIL AUTORA
Standa Krčka - 06:44:16 21.07.2019 | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU | [Odpovědět]

Odpověď na [6] > Stando, máš recht! Tvoje zamyšlení nad problémem "technika versus tvorba" nemá chybu! Díky za povídání i odkaz, moc mne tvorba Alana Humphrise zaujala, vůbec jsem netušil, že někdo takhle fotí!
6

PROFIL AUTORA
Stanislav Lepič - 18:30:21 20.07.2019 | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU | [Odpovědět]

Tahle je super! Ale, aniž by to jakkoliv snižovalo výsledky, "obrázky, takto vzniklé, nejsou žádná (s)prostá počítačová grafika" platí jen v tom smyslu, že výsledek nevznikl "sezením u počítače", ale ve své podstatě "mácháním miniaturním počítačem v plenéru". Jak na mne ty výsledky působí, nejedná se ani o dlouhou expozici, nýbrž skladbu většího množství krátkých expozic - proto ta zvláštní "fragmentace" světelných linií. Následně, program v "počítači"(mobilu) udělá své čáry-máry a něco složí dohromady. Dlouhé expozice mobilem také jsou možné, jako u normálního fotoaparátu to bez ND filtru na světle moc nejde. Pokud jde o tuto techniku právě s využitím ND filtrů na mobilu, hodně mne zaujala tvorba Alana Humphrise: http://500px.com/ahumphris , ale ten mobil stojí to co kvalitní foťák. ; )
5

PROFIL AUTORA
Standa Krčka - 16:02:10 09.07.2019 | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU | [Odpovědět]

Odpověď na [4] > ...nevadí, snad někdy příště... ;-)
4

PROFIL AUTORA
Zdeněk Fuksa - 13:10:58 09.07.2019 | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU | [Odpovědět]

Pod "mladé myšlení" bych se rád také podepsal, nicméně fotka mne neoslovila.......
3

PROFIL AUTORA
Standa Krčka - 08:13:28 09.07.2019 | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU | [Odpovědět]

Odpověď na [1] > Zdenku, díky za milý kompliment ;-) Já prostě občas musím promazat ty své mozkové závity, jak by mazivo zatuhlo... nechci domyslet ;-(

P.S. Myslím, že takových fotografů, kteří dávají do svých obrázků "něco navíc" je tu také dost - někteří při tom vynakládají hodně tělesné síly a zdatnosti, (na příklad při namáhavých výstupech vysoko do hor), jiní zas dost duševních sil při komponování rozsáhlých a zajímavých cyklů ... a to, že převážná většina "majitelů fotoaparátů" vyrábí miliony konvenčních cvaků, to je jen přímý důsledek toho, že přístroje schopné produkovat "fotografie" jsou prostě dostupným spotřebním zbožím a jejich "obsluhu" zvládají bez problému i tříleté děti... Takže všechno je, jak má být... no ne?
2

PROFIL AUTORA
Drahoslav Ilčák - 06:31:21 09.07.2019 | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU | [Odpovědět]

jo...
1

PROFIL AUTORA
Pan Smazaný - 06:01:54 09.07.2019 | POSLAT ZPRÁVU VLOŽIT AUTORA DO BOOKMARKU | [Odpovědět]

výborný výsledek. Jsi náš nestor, ale zdá se , srovnáním s tvorbou ostatních mladších kolegů, že jediný s mladým myšlením
Další
Předchozí

online uživatelé (9) | Facebook | zeropixel@zeropixel.cz

Copyright (c) 2016-2024 zeropixel.cz - Všechna práva vyhrazena.

Fotogalerie photoPOST.cz